Zažiarte na svadbe ako družička alebo hosť

červené šaty pre družičku na svadbuChystáte sa na svadbu ako hosť alebo družička a neviete, čo si obliecť? V čom zažiarite a čo je absolútne faux pas? Nechajte si poradiť a inšpirujte sa.

Motív, prostredie a ročné obdobie 

Ešte predtým, ako sa pustíte do skúšania šiat, mali by ste si ujasniť, o akú svadbu pôjde. Hoci je svadba sama o sebe spoločenskou udalosťou, miesto jej konania môže meniť mieru formálnosti oblečenia hostí. V súčasnosti sú populárne letné svadby v záhradách pod holým nebom. Na takúto svadbu sú ideálne kratšie šaty z ľahkých materiálov v jasných a sviežich farbách. Ak sa svadba koná v zime, vyberte si šaty z hrubšieho materiálu.

Výber šiat záleží aj na celkovom štýle a honosnosti svadby. Na luxusnú a okázalú svadbu s množstvom hostí sú najlepšou voľbou dlhé slávnostné šaty, kde si môžete celý outfit dotvoriť aj rukavičkami, klobúkmi alebo luxusnými šperkami. Ak ide o menšiu svadbu, hodia sa kratšie a jednoduchšie šaty. V súčasnosti sú populárne aj svadby na rôzne motívy, napr. ľudový folklór. Vtedy sa snažte vybrať šaty, ktoré sa k takejto udalosti hodia najviac. Ak je na pozvánke uvedený dress code, treba ho dodržať, ak nie je, pri výbere oblečenia máte voľnú ruku.

Šaty pre družičku a blízku rodinu

Ak ste družička, na výbere šiat si dajte záležať. Budete sprevádzať nevestu a tým pádom budete stále na očiach. To isté platí aj pre blízku rodinu a svedkov. Šaty pre družičky niekedy vyberajú nevesty, inokedy sa družičky medzi sebou dohodnú, aby farebne ladili. Ak sa tak nestane, môžete sa obliecť podľa vlastnej vôle. Mali by ste sa vyhnúť príliš odhaleným nohám a hlbokým výstrihom. Veľmi populárne sú u družičiek šaty so srdcovým alebo lodičkovým výstrihom, s viazaním na jednom ramene alebo asymetrickým viazaním okolo krku. Pre svadobnú mamu sú zas ideálne elegantné šaty jednoduchého strihu.

Šaty na svadbu ako hosť

mätové šaty s tylovými rukávmi vhodné pre družičkuAk ste na svadbe hosťom, pri výbere šiat by ste mali mať na pamäti, ako veľmi sa plánujete zabávať. Ak chcete tancovať a oslavovať až do rána, uprednostnite krátke šaty. Dlhé šaty s vlečkou budú pri tanci zavadzať. Dĺžka šiat na svadbu nie je predpísaná, ale najlepšia je zlatá stredná cesta, ktorou je dĺžka po kolená. Ak chcete zvýrazniť sexi krivky, voľte puzdrové šaty, ktoré pekne kopírujú postavu. Mladé a štíhle dievčatá si môžu dovoliť aj mini šaty alebo kombináciu jednoduchého topu a dolly sukne. Tu si však treba dať pozor, lebo dospelá žena by v takomto outfite vyzerala infantilne.

Farby, v ktorých zažiarite

Medzi najobľúbenejšie farby šiat na svadbu patria veselé a hravé farby ako zelená, fialová, ružová, tyrkysová alebo jemné odtiene oranžovej. Ak chcete byť neprehliadnuteľná, oblečte si šaty vo výraznej červenej, luxusnej bordovej  alebo zlatej farbe. Najmä v letnom období uprednostnite svieže a živé farby pred ťažkými, strohými a tvrdými kombináciami farieb. Vhodné sú elegantné šaty v malinovej alebo v mätovej  farbe. 

Doplnky a svadobné účesy

Jednoduché šaty si pýtajú výrazné doplnky. Ak sú vaše šaty nápadné a zaujímavé, doplnky by mali byť jemné a jednoduché. To isté platí aj o kombinácii šiat a svadobného účesu. Jednoduché šaty dovoľujú objemný a nápaditý účes, pri extravagantných šatách zvoľte niečo jednoduché a elegantné. Ak budete mať vlasy vyčesané dohora, môžete zvoliť výrazné a extravagantné náušnice alebo náhrdelník. Šperky by mali byť zladené v jednej farbe, nemiešajte zlaté so striebornými. K spoločenským šatám patrí listová alebo puzdrová kabelka do ruky, prípadne malá kabelka s úzkym a elegantným ramienkom cez plece.

Vhodné topánky na svadbu

Na svadbu si nikdy neobúvajte práve kúpené topánky. Kúpte si ich niekoľko týždňov pred svadbou a snažte sa ich rozchodiť. V opačnom prípade si svadbu vôbec neužijete, pretože nové topánky vás budú tlačiť, vytvárať odreniny a otlaky. cipkované svetlo ružové šaty na svadbuZákladnou vlastnosťou topánok na svadbu by mala byť pohodlnosť a taká výška opätku, na akú ste zvyknutá. Topánky na opätku by mali byť samozrejmosťou. Stačí však aj menší opätok, najmä ak vás pobolievajú nohy a na ihličkách neviete chodiť. Ak sa obrad alebo svadobná hostina konajú na trávnatej ploche, vyberte si topánky s hrubším opätkom, inak sa budete zabárať. Skvelým tipom sú chladivé gélové vložky do topánok. Postarajú sa o to, aby ste mohli tancovať až do rána pohodlne a bez bolesti.

Toto radšej nechajte v šatníku

Biele šaty by na svadbe mala nosiť len jedna žena, a tou je nevesta. Zvážiť by ste mali aj výber béžových, smotanových alebo krémových šiat, hlavne ak neviete, či si svadobné šaty v tomto odtieni nevybrala aj nevesta. V šatníku nechajte aj príliš minimalistické, veľmi obtiahnuté a vyzývavé šaty. Krátke minišaty si môžu dovoliť len naozaj mladé a štíhle dievčatá.

Na druhej strane to nepreháňajte ani s eleganciou. Pompézne spoločenské šaty s kruhovou alebo bohato riasenou sukňou môžu vyzerať pekne, ale na svadbu sa nehodia. Na svadbu by ste si nemali brať dlhé čierne šaty, keďže ide o radostnú udalosť. Uprednostnite ,,malé čierne“. Ak chcete vyzerať štíhlejšie, namiesto čiernej siahnite po šatách v kráľovskej modrej alebo smaragdovozelenej farbe. Nohavice sa u dám na svadbu nehodia. Ak napriek tomu sukňu ani šaty nechcete, oblečte si široké elegantné nohavice z kvalitného materiálu a k tomu elegantný top.