Džinsová bunda cez roky - Zmeny a trendy dekádu po dekáte 2. časť

dzinsova bunda v 70 rokochDžínsová bunda v 70. rokoch

Popis štýlu džínsovej bundy v 70. rokoch

V 70. rokoch sa džínsová bunda stala absolútnym must have. Hlavnými charakteristikami bundy v 70. rokoch boli široké rukávya veľké, zreteľné gombíky. Táto dekáda tiež priniesla s sebou trend tzv. "total denim look", kedy sa džínsová bunda nosila v kombinácii s džínsovými nohavicami a dokonca aj džínsovými topánkami.

Kultúrne a módne ikony, ktoré bundu nosili70. roky a damske dzinsové bundy

V tejto dekáde sa džínsová bunda stala súčasťou štýlu rockových hviezd ako Bruce Springsteen, ktorý ju nosil na obale svojho albumu "Born to Run", alebo Debbie Harry z Blondie, ktorá kombinovala džínsovú bundu s ultrafeminínnymi šatami a tak vytvárala kontrast.

Ako tento trend ovplyvnil následujúce dekády

Popularita džínsovej bundy v 70. rokoch položila základy pre jej nekonečnú prítomnosť v street style módnej scéne, kde sa udržala až do dnešných dní. 70. roky tiež otvorili dvere ďalším experimentom s denimom, čo vedie k neustálemu znovuobjavovaniu a predefinovaniu tohto klasického kúska v nasledujúcich dekádach.

Džínsová bunda v 80. rokoch

Zmeny štýlu bundy v porovnaní s predchádzajúcimi dekádamifarebne variacie crop damskej riflovej bundy v 80 rokoch

Džínsová bunda prešla v 80. rokoch obrovským vývojom, ktorý ju z radov bežnej streetwear módy vymrštil na vrchol sveta pop kultúry. Začiatok dekády priniesol s sebou zmenu v siluete bundy. Zatiaľ čo v 70. rokoch dominujúcimi prvkami bola rovná línia a dlhý strih, 80. roky priniesli zvýšenie popularity kratších a uťahovaných štýlov, ktoré lepšie vystihovali figúru.

Krátky strih džínsovej bundy, často označovaný ako "crop", bol len jedným z mnohých prvkov, ktoré charakterizovali túto dekádu. Ďalším bol bláznivý experiment s farbami. Džínsová bunda sa odhodlane odpútala od bežnej modrej a začala sa objavovať v najrozmanitejších odtieňoch - od pastelových tónov až po výrazné neonové farby.

Dôležité módne momenty a ikony, ktoré bundu nosili

Džínsová bunda sa stala symbolom rebélie a mladistvého odporu, čo sa odzrkadlilo aj v hudobnej scéne. Rockové kapely a popové hviezdy začali nosiť džínsové bundy ako súčasť svojho imidžu. Spomeňme napríklad skupinu The Runaways alebo ikonickú Madonnu. Jej výstredný štýl kombinujúci džínsove bundy s krajkou, bižutériou a netradičnými doplnkami definoval módu 80. rokov.

Džínsove bundy sa stali neoddeliteľnou súčasťou filmov a televízie. Tento trend sa rýchlo ujal a stal sa súčasťou bežnej módy.

Dôsledky tohto trendu na následujúce rokyvybijané a s vyčivkami džinsové bundy

Vplyv džínsovej bundy v 80. rokoch sa negatívne prejavil v nasledujúcej dekáde. Móda 90. rokov bola reakciou na extravagantnosť a pretiahnutú farebnosť 80. rokov. Džínsová bunda sa vrátila k svojim koreňom - klasickej modrej farbe a jednoduchým strihom.

Avšak, vplyv 80. rokov nezmizol úplne. Džínsová bunda zostala symbolom mladistvého odporu a rebélie. Stala sa univerzálnym odevom, ktorý sa dal nosiť na akúkoľvek príležitosť. Dnes, napriek výkyvom popularity, je džínsová bunda stále populárnym a cenovo dostupným kúskom oblečenia, ktorý je súčasťou mnohých garderób.

Záverom môžeme povedať, že džínsová bunda bola v 80. rokoch nielen módnym trendom, ale aj symbolom generácie. Umožnila ľuďom vyjadriť svoju individualitu a odlišnosť. A hoci sa jej štýl a popularita menili, jej kultový status zostal. Džínsová bunda sa stala súčasťou našej histórie a naďalej hrá dôležitú úlohu v módnom priemysle.