Sukňa alebo nohavice – večná dilema žien

My ženy, na rozdiel od pánov, máme hneď niekoľko možnosti ako zahaliť svoje nohy.  Zatiaľ čo sú muži obmedzení na nosenie nohavíc – či už krátkych alebo dlhých, ženy majú ešte jednu príjemnú alternatívu, ktorou sú sukne. A možno práve z tohto dôvodu sa mnohokrát dostaneme do ťažko riešiteľnej situácie.

Sukňa alebo nohavice? Výber často závisí od vašich preferencií, no nie na všetky príležitosti sa hodia oba odevy.

Ženy mali zákaz obliekať sa do nohavíc

zákaz nosenia nohavicŽeny odjakživa nosili sukne a nohavice si obliekli až pred niekoľkými dekádami, keď sa chceli emancipovať. Vo Francúzsku došlo k zrušeniu zákona, ktorý  zakazoval ženám obliekať sa do nohavíc až v 21. storočí. Toto v súčasnosti smiešne znejúce nariadenie  bolo prijaté v roku 1799. Výnimku mali iba ženy jazdiace na koni a neskôr aj cyklistky. Dovtedy nohavice nosili iba muži a do dnešnej doby sa považujú za mužský odev. Bariéry, najmä tie v móde, sa však búrajú naozaj ľahko a žena v nohaviciach už dnes nie je žiadnym prekvapením.

Vhodný strih sukne a nohavíc

Prakticky na každý typ postavy je možné nájsť aj nohavice aj sukňu. Dôležité je iba venovať pozornosť výberu vhodného strihu a materiálu. Pravda, niektoré z nás sa snažia skryť svoje drobné nedostatky pod dlhé sukne alebo nohavice. Nie celkom rovné nohy však lepšie prekryje puzdrová sukňa v dĺžke po kolená ako príliš obtiahnuté nohavice. Nohavice však nemusia byť zákonite priliehavé. Existuje množstvo druhov, ktoré tvar vašich nôh nekopírujú až tak presne, a tak nimi môžete zakryť tieto domnelé nedostatky. Ak má žena širšie boky odporúča sa vyhnúť  sukniam áčkového strihu.

pohodlne dámske nohavice koralovej farby

 

Kedy neodporúčame zvoliť si nohavice

Hoci sa už dnes v móde medze kreatívnym outfitom nekladú, mnoho z nás si ešte stále myslí, že nohavice  sú  čisto mužskou záležitosťou, a to najmä pri spoločenských podujatiach. Čoraz viac spoločenských outfitov žien obsahuje práve nohavice, či už ako súčasť kostýmu alebo doplnené elegantnou blúzkou a kardigánom. Sú však spoločenské podujatia, na ktoré by sme nohavice veľmi neodporúčali. Jedným z nich sú napríklad plesy.

Môžeme však konštatovať, že nohavice majú veľký vplyv na  každodennú módu – kožené nohavice, džínsové, mančestrové alebo akékoľvek iné, je možné zazrieť pri každodenných udalostiach. Aj tu platí individuálna preferencia či už strihu alebo materiálu. Ženy, ktoré sú so svojimi nohami spokojnejšie istotne zvolia priliehavejšie modely, ktoré zvýraznia ich dolné končatiny a zadok. Áno, aj v nohaviciach sa môžete cítiť príťažlivá!

Sukne víťazia najmä v lete

Hoci sukne pôsobia ženskejšie a určite v nich upútate väčšiu pozornosť okolia. Sú rána, kedy je jednoduchšie  na seba natiahnuť nohavice. Sukňa totiž sama o sebe častokrát nestačí a je potrebné ju doplniť o pančuchy. Väčšina žien si vyberie nohavice v chladnejších obdobiach, kde je samotná sukňa nevhodná, najmä kvôli chladu či pohodliu. Na jar či na jeseň je možné zvoliť aj sukne, no často iba ako doplnok k pančuchám alebo legínam. Sukne naopak drvivá väčšina z nás zvolí v lete a v teplejších časoch roka. Práve vtedy sa chceme cítiť zvodné a volíme nielen kratšie sukne, ale aj minisukne. Dlhšie sukne majú rady aj dámy, ktoré nie sú spokojné so svojimi nohami, nakoľko sukne nekopírujú postavu a tvar nôh. Kratšie sukne zas zvýraznia zadok a naše príťažlivé krivky. Venujte však pozornosť výberu vhodnej dĺžky sukne, nakoľko príliš krátka sukňa môže pôsobiť vulgárne.

pohodlné dámske minisukne na leto

Aj sukne ponúkajú široké materiálové možnosti a je len na nás, v čom sa cítime najpríjemnejšie. Sukne, najmä tie dlhšie (aspoň po kolená) sú pri mnohých profesiách vyžadovanou súčasťou outfitov. Pôsobia ženskejšie ako nohavice a práve preto sú prvou voľbou viacerých žien, čo potvrdzujú aj prieskumy. Ich kombinačné možnosti s ostatnými časťami outfitov sú naozaj úžasné a tak ponúkajú kreatívnejšie spojenia ako nohavice. Ak ste aj vy v práci viazaná dodržiavaním „dress code“ neznamená to, že musíte pôsobiť nudne a fádne. Pomocou vhodnej blúzky a doplnkov môžete byť každý deň iná.

Tak teda – nohavice alebo sukne? Oba odevy majú svoje využitie a najviac žien zvolí to, v čom sa cíti pohodlnejšie, príjemnejšie a zvodnejšie. Vo všeobecnosti platí, že nohavice nosíme v zime, zatiaľ čo sukne v lete. Kreativite sa však medze nekladú, a tak neváhajte kombinovať a skúšať najrôznejšie outfity!