Tipy a strihy sukieň

 

Sukňa je jedným zo základných kameňov každého dámskeho šatníka a podľa módnych poradcov by vaša skriňa mala sukní skrývať čo najviac. Na rôzne príležitosti sa totiž hodia rôzne druhy sukní a vašej postave tiež môže vyhovovať viacero typov.

Samozrejme výber vhodnej sukne nie je vec jednoduchá a záleží od množstva faktorov. Ak už sa vám nechce riešiť nič iné, minimálne na strih sukne by ste si však pozor dať mali. Pozrime sa preto, aké sukne z hľadiska strihu poznáme a obliekame.

Druhy sukní podľa strihu:

Sukne áčkového tvaru

typ áčkovej dámskej sukne

Univerzálna klasika. Najobľúbenejší strih, ktorým sa prakticky nedá nič pokaziť. Má totiž tú výhodu, že sadne takmer na každý tvar postavy. Najmä ženy s kyprejšími tvarmi ocenia schopnosť týchto sukní „pohlcovať“ objem a zvýrazňovať tie krajšie časti tela. Ale pozor aj tu sa dá spáliť. Dámy s kratšími nohami musia myslieť na to, že nie každý typ áčkovej sukne na nich bude vyzerať dobre. Ak si však vyberú áčkovú sukňu so zvýšeným pásom, problém je vyriešený a navyše si opticky prirodzene predĺžia nohy.

Puzdrové sukne

typ puzdrovej dámskej sukne

Svojou popularitou konkurujú áčkovému strihu. Aj tento typ sukní je veľmi obľúbený, hoci už neponúka svojim majiteľkám takú voľnosť pri obliekaní na kyprejšie postavy. Hodí sa najmä ku kostýmom a uniformám a tým, že dokonale obopne boky a dolu sa jemne zúži, zvýrazní práve tie línie, na ktoré mnohé z nás nerady upozorňujú. Ale aj tu sa nájdu výnimky a ak máte radi štýl Beyoncé alebo Kim Kardashian určite sa puzdrovým sukniam nevyhýbajte. Aj vy v nich môžete mať sexi zadoček.

Rovné sukne

rovný tip dámskej sukne

Rovné sukne sa často zamieňajú s puzdrovými. Ono je totiž niekedy ťažké odhadnúť čo je strih sukne a čo už výraznejšie zaoblenie postavy. Preto platí, že rovné sukne sa hodia najmä štíhlym ženám, s dlhšími nohami. Strih totiž nepustí až tak, ako pri puzdrových sukniach. Ak však ste šťastná majiteľka chudšej postavy a nehanbíte sa svoje nohy ukázať, v kombinácii s pekným topom, budete v rovnej sukni neodolateľná.

Balónové sukne

typ balónovej dámskej sukne

Trend balónových sukní vždy príde a zasa odíde. Nepatria totiž do šatníka každej ženy. Teda môžu patriť, ale pokiaľ nie ste vyslovene štíhla, nad takýmto typom sukne radšej neuvažujte. Balónové sukne totiž majú tú vlastnosť, že objem ešte viacej rozšíria, takže by trocha silnejšie stehná mohli vyzerať ešte hrubšie. Naopak, ak máte užšie stehná a takúto sukňu vhodne skombinujete, budete vyzerať dokonalo a sukňa vám „zadarmo“ vyrobí ženskú postavu, ako lusk.

Maxi sukne

maxi tip dámskej sukne

Ak si myslíte, že sexi môžu byť iba minisukne zrejme len neviete dobre využiť a nosiť tie dlhé, ktoré sa nazývajú aj maxi sukne. Krásne dlhé kúsky oblečenia, ktoré zahaľujú dlhé štíhle nohy až po členky, no vďaka zmyselnému rozparku nechávajú priestor fantázii, by mali byť pripravené v každej skrini. A vôbec sa netreba báť ich často brať medzi ľudí.

Mini sukne

typ dámskej mini sukne

Minisukňa z módy nikdy nevyjde. Či už sú trendy také alebo onaké, tento krátky kúsok odevu k žene pritiahne pozornosť vždy a mnohé z nás to rady využívajú. Dobré je, že pojem minisukňa v sebe zahŕňa prakticky všetky vyššie spomenuté modely, takže si z nich skutočne vyberie takmer každá z nás. Akurát, že práve pri minisukniach viac, ako pri iných druhoch sukní platí, že je veľmi dôležité ich dobre skombinovať s ostatným oblečením a samozrejme aj doplnkami. Naopak, treba sa zbaviť predsudkov, že na plnšie postavy sa minisukne nehodia. Nemusí to byť pravda, práve vďaka umnému prispôsobeniu s ostatnými detailmi.

Sukňových poddruhov je samozrejme ešte viac, ale tie, ktoré sme spomenuli patria medzi tie hlavné a najobľúbenejšie aj v našej ponuke. U nás si určite vyberiete aj vy a hoci dnes už na vydaj nepotrebujete sukní sedemdesiat, svoj šatník si o pár kúskov určite rozšírte. Akurát výber prispôsobte svojej postave a príležitosti, na ktorú sa chystáte. Nech sa vám naše sukne dobre nosia.