Ako sa správne starať o pletené oblečenie?

Kvalitný sveter, rolák, pončo alebo kardigan sú povinnou výbavou v zimnom šatníku. Pletené oblečenie je jednoducho mimoriadne pohodlné, zahreje a hodí sa takmer na každú príležitosť – do školy, do práce, na relax, nákupy alebo rande. Veľký výber strihov a farieb ponúka možnosť vybrať si presne ten, ktorý ulahodí vašej postave a vkusu. Ako sa však o pletený odev starať, aby vydržal čo najdlhšie?

Riaďte sa návodom

Základným pravidlom starostlivosti o pletené oblečenie je dodržiavať odporúčania na ošetrovanie. Spravidla sa nachádzajú na štítkoch na vnútornej strane svetra buď pri výstrihu alebo na boku. Informácie sú sprostredkované v obrazových symboloch - piktogramoch a podľa normy sú uvádzané v nasledovnom poradí: pranie, bielenie, sušenie, žehlenie a profesionálne (chemické) ošetrovanie.

Vanička s číslom udáva maximálnu možnú teplotu prania. Ruka vo vaničke znamená ručné pranie. Ak je piktogram preškrtnutý, odev sa nesmie prať. Čiary pod vaničkou určujú spôsob pláchania a žmýkania. Čím je ich viac, tým šetrnejšie má byť plákanie a žmýkanie. Trojuholník znázorňuje bielenie. Ak je biely, odev možno neobmedzene bieliť, ak je preškrtnutý, bielenie sa neodporúča. Kruh vo štvorci znamená sušenie v bubnovej sušičke. Bodky v kruhu určujú teplotu sušenia – jedna bodka znamená maximálnu teplotu sušenia 60 °C, dve bodky 80 °C. Piktogram žehličky a bodky v nej určujú maximálnu teplotu žehlenia - jedna bodka 110 °C, dve 150 °C, tri 200 °C. Chemické čistenie má mnoho špecializovaných symbolov, ktorým rozumejú odborné čistiarne.

Skladovanie

Pletené oblečenie uložte do šatníka vždy poležiačky. Ak na seba ukladáte viac svetrov, najťažšie musia byť naspodku. Svetre ani kardigany nikdy nevešajte na vešiak, pretože sa vplyvom vlastnej hmotnosti neesteticky natiahnu. Nepoužívajte ani vákuové vrecia, z ktorých sa odsáva vzduch, pretože deformujú tvar.

Pranie

Pletené oblečenie neperte zbytočne. Ak je len napáchnuté, nechajte ho vyvetrať. Nepoužívajte aviváž, kvôli ktorej oblečenie stráca pevnosť, ale len tekuté pracie prostriedky určené na pletené materiály. Prať by sa malo len ručne, hoci moderné práčky ponúkajú aj programy ručného prania alebo na pletené oblečenie. V týchto pracích režimoch sa bubon práčky menej otáča a odstreďovanie je zredukované na minimum. Pri ručnom praní svetre a kardigany nenechávajte vo vode príliš dlho, zbytočne ich neskrúcajte a nežmýkajte. Namiesto toho ich jemne stláčajte. Dajte si pozor aj na veľký rozdiel teploty pri praní a pláchaní.

Sušenie

Pletené oblečenie sa suší vždy len naplocho. Ak je príliš mokré, položte ho medzi dva froté uteráky, zrolujte a mierne postláčajte. Potom odev vodorovne rozložte do prirodzeného tvaru a v tejto polohe ho usušte. Kvôli farebnej stálosti ho nesušte na slnku a ani na radiátore.

Žehlenie

Pletený odev nikdy nežehlite. Ak sú na ňom nepekné záhyby, zaveste ho na pár hodín do kúpeľne alebo von. Vo vlhkom prostredí zmiznú záhyby samé od seba. Ak predsa len chcete žehliť, nastavte najnižšiu teplotu a namiesto klasického žehlenia využite naparovanie. 

Uprednostnite kvalitu

Ak chcete, aby vám milovaný sveter či kardigán vydržali čo najdlhšie, investujte do kvality. Pri pletených materiáloch je veľmi dôležité kvalitné zošitie a precíznosť strihu. V našej ponuke nájdete pletené odevy z najlepších materiálov a od overených predajcov, ktorí sa špecializujú výhradne na pletené oblečenie. Sú spojením kvality, módneho dizajnu a dostupnej ceny.

široka ponuka dámskych pletených svetrov