Ako si správne vybrať pančuchy. Vyznáte sa v DEN číslach?

Kedy ste si naposledy kupovali pančuchy? Aj vy ste zostali zaskočené, keď sa vás spýtali na vašu výšku a váhu? A viete, čo znamená číslo DEN alebo mu nevenujete takmer žiadnu pozornosť? Možno by ste mali. Povedzme si čo-to o správnom výbere pančúch.

Pri výbere pančúch si treba všímať predovšetkým 3 hlavné kritériá. Ktoré sú to?

1. DEN číslo

Číslo DEN na pančuche vyjadruje silu alebo priehľadnosť pančúch. Hovorí teda vlastne o hustote vlákna/hrúbke daných pančúch. Platí, že čím vyššia hodnota čísla DEN, tým sú pančuchy hustejšie. To znamená, že pančuchy s DEN číslom 50, 60, 70 sú ideálne na chladnejšie zimné počasie.

Pančuchy s DEN číslom 6 až 10 sú zase ideálne napríklad pod večerné šaty alebo v horúce letné dni. A na jar či jeseň zase môžete zvoliť zlatú strednú cestu, čiže pančuchy s DEN číslom 20 až 50.

pancuchy-den-cisla

Kotva2. Aká je vaša správna veľkosť?

dámske čierne pančuchy so vzorom podväzku

Veľkosť pančúch býva označená na zadnej strane obalu. Je hneď niekoľko možností označenia veľkosti pančúch. Pančuchy vyrobené v Európe alebo tie určené pre európsky trh sú väčšinou označené klasickými písmenami S, M, L, XL, prípadne môžete naraziť na číselné označenia 1, 2, 3 a 4.

To však nie jediné možnosti. Na zadnej strane obalu pančúch sa uvádzajú aj miery. Teda buď boky a váha alebo výška a váha. Podľa čoho si vaše pančuchy vyberiete, je už na vás. Ak si však nie ste isté a rozhodujete sa medzi dvoma veľkosťami, určite zvoľte tie väčšie. Tak si budete isté, že sa vám pančuchy pri obliekaní neroztrhnú.

3. Lycra napovie, či sú pančuchy lesklé alebo matné 

Lesklosť pančúch zistíte podľa toho, aký podiel Lycry sa v nich nachádza. Čím je Lycry viac, tým budú pančuchy, a tým aj vaše nohy, lesklejšie. Samy dobre viete, aké pančuchy potrebujete. Alebo nie?

Lesklé pančuchy sa hodia skôr na slávnostnejšie udalosti. Pod šaty, k sukni, do vysokých topánok… Tu však pozor. Ak si plánujete obuť topánky s otvorenou špičkou, určite by ste mai siahnuť po pančuchách určených práve do tohto typu topánok. Zosilnená (alebo aj obyčajná) špička pančúch v otvorených topánkach nevyzerá dobre.

Matné pančuchy sú zase univerzálne. Vynosíte ich ako na slávnostnejšie udalosti, tak aj v bežné dni. V každom prípade však platí, že žena, ktorá obľubuje sukne či šaty, nemôže mať doma nikdy dostatok pančúch. Chcete doplniť vašu zásobu? Pozrite si ponuku pančúch aj v našom e-shope. Tak sa vyhnete tým ránam, kedy zrazu na poslednú chvíľu prídete na to, že na všetkých pančuchách sa na vás usmieva očko a vy si nemáte čo k tej sukni obliecť.