Kožený opasok – nadčasový doplnok, ktorý vydrží

Šatník každého z nás je veľmi dôležitý, reprezentuje nás a vystihuje. To, čo máme práve na sebe robí prvý dojem. Preto je veľmi dôležité vyskladať si šatník na kvalitných a trvácnych kúskoch. Okrem základných kusov oblečenia, ktoré sa nestratí v šatníku nikoho z nás, akými sú jeansy, biela košeľa a biele tričko, šatník obohacujú aj doplnky. Ak si dáte pri ich výbere záležať, viete sa na ne spoľahnúť roky. Presne tak to je aj s výberom opasku. Kvalitný a nadčasový opasok je „must-have“ každého šatníka. Preto si prečítajte viac o tom, akými fázami si opasky prešli, ale aj o tom, ako vybrať ten správny pre Vás. 

História kožených opaskov

 

Kožené opasky si prešli rôznymi érami. Nie vždy slúžili ako okrasné prvky a nie vždy vyzerali tak, ako ich poznáme dnes. Opasky sú staré tak, ako ľudstvo samo. Vždy boli potrebné, pretože boli účelné. Ešte keď mali podobu surovej kože a zaväzovali sa okolo pása na uzol, využívali ich ľudia ako miesto na odkladanie nástrojov a zbraní. Neskôr ich začali nosiť bojovníci, ktorí si za ne odkladali zbrane, ale už mali sofistikovanejšiu podobu. V dobe bronzovej nadobudli skutočnú podobu opasku, kedy sa na nich začali objavovať aj prvé bronzové okrasné spony. Dnes poznáme nespočetné množstvo druhov opaskov. Rozlišujeme najmä dámske a pánske, majú svoju funkciu účelu, ale zároveň nimi radi dotvoríme aj outfit. Na výber dnes máme zo širokých, úzkych, kožených, látkových, metalických,... Dôležité je ale dať si na výbere záležať a myslieť na dlhodobé využitie.

Aké opasky sú trendy dnes?

Ak sa zamyslíme nad tým, čo sa aktuálne považuje za módne, skoro zistíme,  že móda dneška má rôzne podoby. Najvýraznejší zo všetkých je ale trend širších dámskych opaskov. Prevládajú na nich farby jesene, oranžová, červená, hnedá a čierna. Sú ozdobené výraznými sponami, ktoré sú mohutné a výrazné. Takýmto opaskom doplníte jednoducho akýkoľvek nudný outfit a dodáte mu šmrnc a aktuálnosť.

ako-si-vybrat-kozeny-opasok

 

Ako si kožený opasok vybrať a ako sa oň starať?

Výber správneho opasku nie je jednoduchý, preto si odpovedzte na tieto otázky a sami uvidíte a rýchlo zistíte, aký opasok hľadáte. 

Čo z môjho šatníka nosím najčastejšie, aký je môj štýl?

Ak nosíte oblečenie v zemitých farbách, je jasné, že si vyberiete iný opasok ako ten, ktorého šatník je postavený najmä na pestrofarebných extravagantných kúskoch. Vždy zhodnoťte najčastejšie nosené a najpohodlnejšie kúsky vášho šatníka a podľa nich sa rozhodnite, aká farba a spracovanie sa Vám bude najviac hodiť a najviac ju využijete.

Potrebujem opasok, ktorý sa bude hodiť do práce alebo na voľný čas?

Do práce sa väčšina z nás oblieka inak ako na voľný čas. Snažíme sa prispôsobiť dress codu a nosíme skôr elegantné outfity založené na čistých líniách. K takýmto outfitom sa hodia opasky z kvalitnej kože, jednofarebné a skôr v tmavších farbách s nie príliš výraznou sponou. Na voľný čas však pokojne siahnite po červenom, či modrom opasku. Práve tieto dve farby sa ľahko kombinujú. Nemusíte sa báť ich výraznejších farieb, sami sa presvedčte, ako krásne ukážu v kombinácií s bielou farbou, denimom alebo ďalšími koženými doplnkami.

Mám niekoľko kvalitných opaskov alebo je toto moja prvá investícia? 

Ak máte niekoľko kvalitných opaskov vo vašom šatníku už dnes, v podstate si môžete vybrať čokoľvek. Ak však do kvalitného opasku investujete po prvýkrát a chcete sa naň skutočne vedieť spoľahnúť v akejkoľvek situácií, odporúčame Vám siahnuť po univerzálnom kúsku, ktorý sa vo Vašom šatníku nestratí. Čierny alebo hnedý opasok sú tými správnymi dlhodobými voľbami.

Nezabudnite pri výbere opasku dbať na jeho správnu dĺžku. Pýtate sa, aká to je? Stačí, ak si odmeriate obvod pásu a zistíte ju. Nemusíte sa však báť, že Vám bude opasok sedieť len tak tak. Uvádzaná dĺžka opasku je od spony po strednú dierku, nie po koniec opasku, preto sa nemusíte obávať toho, že by ste opasok v budúcnosti neprispôsobili svojej aktuálnej veľkosti.

Veríme, že pre vás boli naše rady ohľadom výberu správneho opasku užitočné a prajeme vám príjemné nakupovanie na www.damske-svetre.sk