Ako skrátiť kožený opasok

Objednali ste si u nás kožený opasok a nesadla vám veľkosť. Bohužiaľ, ak je opasok malý, vieme navrhnúť iba dve riešenia. Prvým bude, že ho darujete niekomu, komu bude opasok veľkostne vyhovovať a môžete tak blízkemu urobiť radosť. Kvalitný opasok z pravej kože je presne tým druhom darčeka, ktorý bude obdarovanému slúžiť dlhé roky. Druhým riešením je, že nám opasok vrátite a my vám buď vrátime peniaze alebo vymeníme opasok za vyhovujúcu veľkosť.

V prípade, ak vami zakúpený kožený opasok je veľký. Je to ten lepší prípad, pretože pomocou jednoduchých návodov, ktoré vám teraz ukážeme, si viete opasok pomerne ľahko zmenšiť aj doma. K skráteniu koženého opasku nepotrebujete žiadne špeciálne náradie, ktoré by sa nenašlo v každej domácnosti. Stačí iba trošku trpezlivosti a zručnosti. Pomôcť môže aj šikovný partner.

Skrátenie opasku s klasickou prackou

Čo budeme potrebovať? Skrutkovač, nožnice alebo olamovací nôž, dierkovač alebo akuskrutkovač s vrtacím nadstavcom.

pomôcky pre skrátenie koženého opasku

V prvom kroku je potrebné uvoľniť skrutku. Skrutku si odložíme na viditeľné miesto tak, aby sa nám nestratila, pretože bez nej by bolo opätovné zloženie opasku pomerne komplikované. Zároveň odporúčame dobre si zapamätať ako bol opasok zložený, aby sme vedeli opasok opätovne zložiť.

rozobranie opasku pred skrátenímsprávne rozobratie koženého opasku

V druhom kroku odporúčame opasok si primerať a vyznačiť si, kde je potrebné kožený opasok odrezať. Opasok môžeme skrátiť aj väčšími pevnými nožnicami.

meranie koženého opasku pred jeho skrátenímvyznačenie miesta skrátenia koženého opaskuskrátenie koženého opasku nožnicami na požadovanú veľkosť

Ďalším krokom bude výroba novej dierky. Ideálne je priložiť si odstrihnutú časť opasku a vyznačiť si miesto, kde je potrebné urobiť novú dierku. Dávame si pozor na to, aby sa dierka nachádzala v strede od okrajov a zároveň rovnako ďaleko od konca ako bola predchádzajúca dierka. Následne pomocou dierkovača vycvakneme novú dierku. Môžete použiť aj kancelársky dierkovač na papier. Poslúžiť vám môže ale aj klinec a kladivo. Pre tých, ktorí majú doma aku skrutkovač je najlepším riešením novú dierku vyvŕtať.

odmeranie novej dierky na koženom opaskuvyznačenie novej dierky koženého opaskurealizácie dierky na koženom opasku

Blížime sa do finále. Posledným krokom je opätovné zloženie opasku. Následne vrátime na miesto aj skrutku, ktorú utiahneme tak, aby držala dostatočne pevne. Postupujte však opatrne, aby ste skrutku nezničili.

zlozeny_opasok_bez_skrutkyzlozeny_opasok_komplet

Skrátenie opasku s automatom

Skrátenie oblekového opasku s automatickou prackou je ešte oveľa jednoduchšie. Budeme potrebovať iba nožnice alebo olamovací nôž a malý skrutkovač.

V prvom kroku je potrebné uvoľniť pracku. Na vnútornej strane automatickej pracky je drobný otvor, do ktorého môžeme vložiť skrutkovač, aby sme pracku uvoľnili a nezlomili si pri tom necht. Dávajte si pozor, aby ste si pracku zbytočne nedoškriabali.

opasok s prackouotvorenie pracky na koženom opasku s automatomautomatická pracka oddelená od koženého opasku

V druhom kroku odporúčame opasok si primerať a vyznačiť si, kde je potrebné kožený opasok odrezať. Opasok môžeme skrátiť aj väčšími pevnými nožnicami obdobne ako to bolo klasickom opasku so skrutkou.

Následne je už potrebné opasok iba spätne zložiť a uzavrieť pevným stlačením. Nepoužívajte prosím príliš masívne náradie, aby ste si pracku nezlomili.

 

V prípade, ak vami požadovanú veľkosť opasku nemáme skladom. Objednajte si prosím väčší opasok a pomocou nášho foto návodu si ho viete doma ľahko upraviť na požadovanú veľkosť.

Veríme, že naše kvalitné kožené opasky z pravej hovädzej kože vám budú dlhé roky slúžiť  podľa vašich predstáv.

Ponuka kožených opaskov (kliknite na odkaz)