Ako správne ošetrovať spodnú bielizeň?

Starostlivosť  o spodné prádlo je veľmi dôležitá. Či už príležitostná alebo tá na každodenné nosenie, každá si vyžaduje špeciálnu starostlivosť. Napriek vysokej kvalite spodného prádla je najlepší spôsob, ako zachovať spodnú bielizeň stále ako novú, ručné pranie.Tu sú naše rady ako sa starať o podprsenky, ale aj nohavičky, tangá, korzety a iné podobné výrobky.

Podprsenky a nohavičky

Osobitnú pozornosť si zaslúžia podprsenky, ktoré sú vystužené kosticami alebo sú vopred vytvarované. Košíčky nežmýkajte, len zľahka postláčajte, vráťte do pôvodného tvaru a nechajte voľne usušiť. V žiadnom prípade nesušte bielizeň v sušičkách na bielizeň alebo na radiátore či na priamom slnku. Pred praním je vhodné podprsenku zapnúť na háčiky, aby nedošlo k poškodeniu vytiahnutím nití z tkanín, najčastejšie čipiek.

Zásady pri ručnom praní:

1. bielizeň pred praním môžete namočiť na 5-10 minút do vlažnej vody najlepšie pri teplote do 30 °C s pracím prostriedkom,

2. ručne vyčistite všetky časti spodnej bielizne, pri praní čipkovej bielizne buďte opatrný

3. po vyčistení bielizeň prepláchnite pod tečúcou vlažnou vodou, alebo v nádobe s čistou vodou.

Zásady pri praní v práčke:

1.  pred vložením podprsenky do práčky zapnite háčiky, aby počas prania nedošlo k zbytočnému poškodeniu podprsenky, alebo vnútra práčky. Odporúčame používať špeciálny sáčok na pranie, aby sme zabránili poškodeniu spodnej bielizne,

2.  odporúčame prať pri nízkej teplote 30 °C pretože niektoré podprsenky môžu zmeniť tvar pod vplyvom príliš horúcej vody, preto je vlažná alebo studená voda tým najlepším riešením

3.  používajte len osvedčený, jemný a tekutý prací prostriedok.

Čipkovanú spodnú bielizeň a bielizeň z umelých vlákien odporúčame prať na maximálne 30° C, ak používate bavlnenú bielizeň, môžete ju prať aj na 60° C, ale bežnejších 40 ° C úplne postačí. Nezabudnite triediť spodnú bielizeň na pranie podľa farieb.

Sušenie spodného prádla:

Nechajte svoju spodnú bielizeň vyschnúť, nepoužívajte sušičku. Aby ste zabránili vyblednutiu, nevystavujte ju priamemu slnečnému svetlu.

Pančuchy

Tradičné nylonové pančuchy môžete prať v práčke a sušiť v sušičke. Použite jemný cyklus a budú slúžiť dlho. Pančuchy perte bez obáv na 30° C. Aby ste predišli zatrhnutí jemného materiálu o zips (i suchý) iného oblečenia, vložte ich pred praním do ochranného sieťovaného vrecka. Zabránite tak ich zamotaniu do bielizne a zbytočnému vyťahaniu.

Hodváb

Hodváb je najchúlostivejšia tkanina, takže s ním zaobchádzajte s veľkou opatrnosťou. Pri praní hodvábnych vecí použite mydlo alebo špeciálny prípravok pre hodváb. Namočte spodnú bielizeň v teplej vode na 5 minút a potom ju opláchnite studenou vodou. Položte ju na uterák a nechajte uschnúť. Pamätajte si: na slnečnom svetle hodváb ľahko vybledne. Nesmiete ho ani žmýkať. Aj keď je zašpinené len nejaké miestečko, perte celú hodvábnu vec. Na hodváb nestriekajte žiadny parfém.

Korzet

Korzety sú nákladné. Tie s kovovou výstužou nemožno prať často, pretože to môže spôsobiť koróziu. Namiesto toho využite suché čistenie alebo ručné pranie. Korzet noste rozumne, aby sa jeho častým nosením nemusel príliš často prať. Noste pod ním tenkú košieľku a pred jeho oblieknutím ho zľahka očistite vlhkou handričkou.

Nezabúdajte čítať štítky so znakmi ošetrovania !!!

Etikety môžu byť užitočné pri určovaní, ako zaobchádzať s každým kusom spodnej bielizne. Výrobcovia robia štítky, aby vám zjednodušili život a oni najlepšie vedia, či vaša podprsenka či nohavičky majú byť ručne pracné alebo čistené na sucho. Viac o symboloch ošetrovania sa môžete dočítať v našom ďalšom článku.