Prečo by džínsová bunda nemala chýbať vo Vašom šatníku?

Džínsová bunda, známa aj ako rifľovka, je klasickou formou vrchného oblečenia, ktorá existuje už viac ako storočie. A hoci zažila niekoľko vzostupov aj pádov, v posledných rokoch zaznamenala veľký návrat. Ak teda nemáte vo svojom šatníku denimovú vetrovku a premýšľate o jej kúpe, tak tento článok rozhodne neprehliadnite.

           

klasická modrá dámska rifľovka ošúchaného vzoruDžínsová bunda sa prvýkrát objavila na začiatku 80. rokov 19. storočia, kedy sa módny návrhár a podnikateľ Levi Strauss snažil vyrobiť novú bundu, ktorá by bola pohodlná, odolnejšia voči zničeniu a zároveň aj funkčná pre ľudí v pracujúcej triede. V tom čase nebolo mnoho vetroviek a kabátov, ktoré by pracovití muži a ženy mohli reálne nosiť. Dostupné šatstvo bolo jemné, chýbala mu pevnosť a odolnosť potrebná na to, aby vydržalo každodenné nosenie. To viedlo L. Straussa k myšlienke, použiť rovnaký denimový materiál, ktorý používal na výrobu džínsov.

L. Strauss predával svoj výrobok občanom pracujúcej triedy, vrátane hľadačov zlata, železničiarov, farmárov, kovbojov či baníkov. Rifľovka v tomto smere vynikala vďaka svojej pevnosti a odolnosti a jej popularita začala narastať.

Po historickej vložke možno poniektorí stále váhate, no iní ste už trebárs rozhodnutí a práve ku Vám mám jednu radu. Pred kúpou si nájdite čas na výber správneho strihu či veľkosti rifľovej bundy. Pri jej skúšaní by ste si mali vedieť ľahko prekrížiť ruky. Džínsovina je mäkká a zároveň pevná látka a ak je Vaša bunda obtiahnutá a necítite sa v nej komfortne, tak to nie je v poriadku.

Pri selekcii by ste tiež nemali zabúdať na štýl a farbu, ktorá sa Vám hodí k univerzálnemu šatníku. Všestranné kúsky oblečenia Vám ušetria čas a s rifľovou bundou je možností na využitie viac než dosť.

Poďme sa teraz porozprávať o tom, prečo je rifľovka dobrá investícia. Po prvé, džínsová bunda je klasickým, základným a odolným kúskom oblečenia. Nie je to až také prekvapujúce, keďže bola pôvodne navrhnutá tak, aby odolala skúškam zamestnania v 19. storočí. Vo všeobecnosti však platí, že dobre vypracovaná rifľovina pri správnej starostlivosti vydrží viac ako desaťročie.

Za ďalšie, môžete ju nosiť počas celého roka. Po kvalitnej denimovej bunde skutočne môžete siahnuť v každom ročnom období. Aj keď je tradične vnímaná skôr ako ľahká prechodná bunda na leto až jeseň, so správnym štýlom ju môžete začleniť aj do svojich jarných a zimných outfitov. Je vyrobená z bavlny, je teplá, priedušná a ľahká, takže je ideálna na vrstvenie, či už je chladnejšia letná noc alebo svieži zimný deň.stýlový outfit krátkej rifľovky a krátkej áčkovej sukne

A po tretie, tento štýlový kus oblečenia môžete nosiť takmer k všetkému. Viete, ako sa džínsové nohavice dajú nosiť bezmála s akoukoľvek farbou alebo typom oblečenia? Rifľové bundy ponúkajú rovnakú všestrannosť. Dajú sa skombinovať od šiat, cez dlhú sukňu a široké nohavice alebo ich môžete nosiť bežne s rifľovými nohavicami či legínami, spolu s vzorovaným tričkom. Možnosti sú naozaj neobmedzené.

V rokoch, odkedy bola rifľová vetrovka prvýkrát vynájdená, sa objavilo nespočetné množstvo nových štýlov. Džínsové bundy teraz nájdete, napríklad zo surového denimu, ale aj z praného. V prípade, že tieto dva štýly nepoznáte, dovoľte mi ich vysvetliť. Surový denim označuje džínsovinu, ktorá sa pred predajom neperie. Ručným praním sa šetrí a zachováva si charakteristickú pevnosť a tvrdosť, ktorá sa nosením prispôsobí postave a zvyklostiam, avšak postupne sa farba začne otierať. Môžete to spozorovať na niektorých svetlých kúskoch oblečenia. Vypraná rifľovina sa pred predajom vyperie. Je to jemný rozdiel, ktorý môže ovplyvniť vlastnosti džínsovej bundy a následne môže byť rozhodujúcim detailom pri kúpe tej Vašej.