Retro šaty sa vracajú: V ktorých budete vyzerať najlepšie?

Móda minulých dekád môže byť veľmi príjemným osviežením vášho šatníka. Retro štýl sa pravidelne vracia na prehliadkové móla a populárne sú najmä módne trendy z obdobia 50-tych, 60-tych a 70-tych rokov.

Retro šaty 50-tych rokov

V 50-tych rokoch dominovala v elegantnej móde značka Chanel a jej nadčasové ,,malé čierne“ šaty. Ak sa povie retro, mnohé z nás si však predstavia aj kockované, kárované alebo bodkované šaty, ktoré boli neodmysliteľnou súčasťou 50-tych rokov

Populárne boli najmä čierne šaty s bielymi bodkami alebo  tmavé bodky na svetlých šatách. Okrem bielej, čiernej a červenej farby sa nosila aj ružová, fialová a šedá. Doplnky boli veľmi výrazné a vyrobené z plastu alebo dreva.

retro čierne šaty s bielymi bokami

Retro šaty 60-tych rokov

Hitom 60-tych rokov boli jednoznačne minisukne a minišaty, ktoré sa začali vyrábať ako symbol kultúrnej revolúcie a ženskej emancipácie. Nosili sa naozaj kratučké šaty, ktoré pôsobili vábivo a provokatívne. Obľúbenou sa stala kombinácia minisukne s pančuchami a vysokými čižmami.

nádherne žlto modré retro minišaty

Minišaty nosili slávne herečky vtedajšej doby Brigitte Bardot a Jane Fonda, a tiež prvá svetová topmodelka Twiggy. V 60-tych rokoch vznikla aj hippies móda, pre ktorú sú charakteristické dlhé sukne, voľné oblečenie, čelenky a koráliky.

Retro šaty 70-tych rokov

Móda 70-tych rokov má mnoho prvkov, ktoré sa aj dnes vyskytujú na modernom oblečení. Týka sa to najmä kruhových sukní a šiat s dĺžkou po kolená. Úzke a rovné strihy sukní sa v 70-tych rokoch takmer vôbec nenosili. Minisukne, ktoré boli populárne v 60-tych rokoch, takisto prešli zmenami v podobe rozšírení do ,,áčkového“ strihu. Kruhové sukne potešia najmä dámy so silnejšími stehnami a lýtkami. Rozšírená sukňa opticky zoštíhli lýtka a dĺžka po kolená zakryje aj nohy do tvaru ,,O“ alebo ,,X“.

elegantné retro šaty 70tych rokov



čierne puzdrové šaty s bielym golierom a rukávmi

Pre retro šaty 70-tych rokov bol typický vsadený alebo zvýraznený pás, ktorý aj z chlapčenskej postavy dokázal vytvoriť sexi krivky. K šatám sa nosili krátke kabátiky a dlhšie náhrdelníky.  Šaty sa zvýrazňovali aj rôznymi aplikáciami v oblasti dekoltu alebo kontrastnými bielymi goliermi a manžetami.  

Populárne boli aj zipsy, ktoré šatám dodávali športovejší vzhľad. Retro šaty 70. rokov sa nebáli pestrých farieb ako fialová, zelená, žltá, ružová a oranžová. S obľubou sa nosili potlače s motívmi kvetov napr. ruží a abstraktné a geometrické vzory.

Komu a kam sa hodia retro šaty?

Šaty v retro štýle si môžete obliecť na množstvo príležitostí. Šaty s rozšírenou sukňou a dĺžkou po kolená si môžete obliecť aj do spoločnosti, na rande alebo na bežný deň. Sú elegantné a praktické a pekne formujú nohy. Minišaty sa zas hodia na párty, piknik alebo k vode. Skvelo v nich vyzerajú najmä štíhle ženy s dlhými a pekne tvarovanými nohami.