Všetko o kardigánoch

rôzne druhy a farby dámskch pletených kardiganov

 

Pomaly ale isto sa nám blíži jeseň. Rána a večery sú už chladnejšie a tričká nestačia, aby nás zahriali. Čo keby si vyskúšala aj túto sezónu tak obľúbený kardigán. Nevieš ako ho nosiť? Čítaj ďalej  a prezradíme ti niekoľko tipov .

Kardigán je strojovo alebo ručne pletený sveter skladajúci sa z troch dielov, najčastejšie s výstrihom do V. Zapínať sa môže na gombíky, zips alebo háčiky. Vyrába sa z vlny, kašmíru, bavlny a polyestru. Kardigán je určený obom pohlaviam, v súčasnosti ho však preferujú prevažne ženy.

Veľmi zaujímavá je aj samotná história vzniku tohto módneho kúsku, ktorý by nemal chýbať v žiadnom šatníku.  Kardigán bol totiž pôvodne mužským kúskom odevu.  Jeho história siaha až do dôb Krymskej vojny (1853-1856),  vtedy totiž  britský veliteľ James  Thomas  Brudenell, knieža z Cardiganu, nechal  zhotoviť pre svojich vojakov práve tento typ <svetru. Po návrate britských vojakov sveter rýchlo získaval na popularite, a to najmä medzi rybármi. Vďaka svojím kvalitám sa neskôr stal aj súčasťou akademického oblečenia na britských univerzitách.

Kardigán dosiahol vrchol svojej popularity v prvej polovici 20. storočia, kedy sa bežne nosil ako štýlový doplnok k obleku a nahradzoval oblekové vesty.  Pôvodné <akardigány boli vlnené, ale už s ich prienikom do akademického prostredia britských vysokých škôl sa stal najobľúbenejším materiálom na výrobu kardigánov kašmír. Okrem iného umožnil, aby kardigány boli tenšie, ľahšie a teda aj pohodlnejšie.  

V súčasnosti je tento elegantný, pohodlný a teplý kúsok obsahom najmä dámskych šatníkov.  Aj ich sa dotýkajú módne trendy. Už dávno neplatí, že v kardigáne musíš vyzerať ako vo svetri po starej mame. Spôsobov ako ho nosiť je viacero.  Kardigány sú veľmi vhodným odevom na vrstvenie. Čo tak obliecť si obtiahnuté tričko  a doplniť ho dlhším kardigánom s opaskom? Veľmi efektne pôsobia aj ľahké kvetované šaty s kardigánom,  ktorý odhaľuje  prednú časť. Pomocou opasku je opäť možné  zvýrazniť útly driek. Kratší romantický kardigán so zapínaním na gombíky si môžeš obliecť na elegantnú hodvábnu blúzku alebo tylové šaty.  Skús trošku experimentovať a určite objavíš nový originálny look.

 

vsetko-o-kardinanoch-na-damske-svetre-sk

 

Perfektne vyzerajú aj úzke džínsy, košeľa a dlhý kardigán. Či si na nohy zvolíš baleríny alebo lodičky na vysokom podpätku je len na tebe. A hlavne nezabúdaj, že dlhší kardigán môžeš doplniť zaujímavým opaskom , s ktorým dokážeš  vytvoriť úplný iný vzhľad. Je to jednoduchý spôsob ako  predĺžiť nohy a zvýrazniť pás. Ale pozor, záleží na jeho umiestnení, a to ba malo byť vysoko, v oblasti pásu.

Kardigán môžeš nosiť zapnutý, napoly rozopnutý alebo úplne rozopnutý. Pre viac ležérny vzhľad si ho nechaj rozopnutý, zmyselný vzhľad zaistí napoly rozopnutý kardigán, ktorý vystaví na obdiv tvoj dekolt a doplnky.  Ako školáčka budeš pôsobiť v šatách s nadýchanou sukňou a úplne rozopnutým kardigánom.

Čierna, hnedá, biela a béžová sú neutrálne farby, ktoré tvoria základ. Takýto kardigán predstavuje vhodnú alternatívu saká. Ak však miluješ farby, skús niečo živšie, farebnejšie, pásikavé alebo so vzormi. Skôr ako si však takýto extravagantný kúsok  zakúpiš , zamysli sa, či máš k nemu aj vhodné doplnky. Žltý, zelený, fialový, ružový. Neboj sa farieb. K tomu úzke džínsy, biele tielko, hodvábny šál, niekoľko náramkov na ruku a si štýlovo oblečená.

damske-pletene-kardigany-damske-svetre-sk