Letná klasika: Ako nosiť námornícke pásiky?

Šaty s námorníckymi pásikmi sú nadčasové a moderné každú letnú sezónu. Sú veľmi praktické, pretože v nich budete vyzerať štýlovo každý rok a hodia sa na takmer každú príležitosť.

Krátka história pásikavej módy

Prvé pásiky nosili v 19. storočí francúzski námorníci. Originálne námornícke košele mali 21 tmavomodrých pásikov, pričom každý pás symbolizoval jednu víťaznú bitku cisára Napoleona. Pásiky neboli len symbolické, ale dokázali aj zachraňovať život, pretože uľahčovali hľadanie námorníka, ktorý padol do vody. Neskôr pásiky začali nosiť aj muži mimo námorníckeho sveta a malí chlapci. Doménou mužov prestali byť v roku 1920, keď si ich všimla návrhárka Coco Chanel a spôsobila v dámskej móde revolúciu.

 

Od námorníkov prevzala nielen pásikavé tričká, ale aj široké zvonové nohavice, ktoré sa stali symbolom ženskej emancipácie. Coco Chanel do svojej kolekcie pridala pásikavé svetre so zlatými gombíkmi, ktoré sa stali okamžitým hitom. Nosili ich hviezdy Katharine Hepburn, Marlene Dietrich a Greta Garbo. Pásiky sa popularite tešia dodnes, čo je už takmer 100 rokov od prvej pásikavej kolekcie značky Chanel. Sú jednoducho nesmrteľné.

Pásikavé šaty a postava

Mnoho žien aj dievčat sa obáva, že pásikavé šaty upozornia na nedostatky postavy. Je síce pravda, že vodorovné pásiky rozširujú, ale aj tu sa dajú nájsť kompromisy. Čím tenšie a hustejšie pásiky, tým viac objemu postave pridáte. Naopak hrubé pásiky a voľnejší strih sú vhodné aj pre plnšiu postavu. Šaty s vodorovnými pásikmi v užšom strihu sa zas hodia chudej postave, ktorej opticky dodávajú krivky. V našej ponuke nájdete pásiky rôznych hrúbok, od najtenších až po najhrubšie, takže si naozaj môžete vybrať také, ktoré vám padnú ako uliate.

pásikavé letné šaty v námornickom dizajne

Pásiky na každú príležitosť

Pásikavé šaty nie sú doménou len ležérnej a športovej módy. Hodia sa nielen na relax či voľný deň, ale môžete z nich vytvoriť aj elegantný outfit do práce, na oslavy alebo dôležité stretnutia. Do kancelárie môžete vyraziť aj v puzdrovej pásikavej sukni, ktorú skombinujete s elegantnou blúzkou, kabelkou a lodičkami.

Na voľný čas, nákupy alebo stretnutie s kamarátkami môžete zvoliť pohodlné pásikavé šaty s potlačami. Pásiky nemusia byť len čierne, sivé a tmavomodré, ale napríklad aj žlté alebo zelené. Obujte si k nim pohodlné tenisky či baleríny, cez plecia si prehoďte ruksak alebo športovú tašku a hravo vyčaríte moderný športový outfit.

puzdrová pásikavá sukňa v námorníckom dizajne

Farebné kombinácie

Čierne, sivé a tmavomodré pásikavé šaty sa veľmi dobre kombinujú s výraznou farbou. Môže to byť zlatá, žltá, strieborná, modrá alebo červená. Pásiky kombinujte vždy len s jednou výraznou farbou, inak by už outfit pôsobil prekombinovane. Pásiky sa dajú kombinovať aj s ďalšími vzormi, ale treba si dávať pozor a vyberať oblečenie a doplnky s citom, pretože hranica medzi štýlom a gýčom je niekedy veľmi tenká.