September – najobľúbenejší mesiac na svadbu

Začína sa májom, kulminuje počas leta a svoj strop dosahuje v septembri. Svadbová sezóna je práve v plnom prúde a ak ste ešte tento rok na žiadnom obrade neboli, s najväčšou pravdepodobnosťou vás to môže postretnúť práve v septembri. Hneď ako vyberiete svadobný dar a oprášite valčík, čaká vás výber vhodného outfitu. Táto úloha nemusí byť vôbec jednoduchá. Voľba by mala odzrkadľovať nielen váš vkus a aktuálne módne trendy, ale predovšetkým vašu úlohu na svadbe.

Oblečenie pre svadobnú matku

Druhá najdôležitejšia žena celého večera by si mala dať na svojom vzhľade skutočne záležať. Postavenie svadobnej matky si vyžaduje zachovať isté dekórum. Na mieste je formálnejší slávnostný outfit. Vhodná je dlhá róba so zahalenými ramenami a slušivým výstrihom, ktorý neodhaľuje viac ako by mal. Na mieste sú lodičky, pričom septembrové počasie si už spravidla vyžaduje zatvorenú špičku. Ak si s dlhými šatami príliš nerozumiete, zvoľte elegantné koktejlky alebo puzdrové šaty s dĺžkou minimálne tesne nad kolená. Vhod príde elegantné sako alebo bolerko. Z materiálov vám veľmi dobre poslúži zamat a satén. Čo sa týka farieb, ako svadobná matka sa nemusíte báť ani svetlých odtieňov, samozrejme okrem bielej. Pokojne stavte na smotanovú, béžovú, pastely a veľmi obľúbená je aj smaragdová.

Oblečenie pre družičku

Družička je na svadbe symbolom mladosti a slobody. Zdržiava sa v blízkosti nevesty a patrí jej značná časť pozornosti. Mnohé nevesty sledujú západné trendy a žiadajú si, aby boli družičky oblečené rovnako. V prípade, ak je družička len jedna, ponechávajú si právo vybrať jej šaty. V tomto prípade máte po starostiach, musíte rešpektovať voľbu nevesty. Inak máte pomerne široké možnosti. Pamätajte však na jedno: v žiadnom prípade nemôžete zatieniť nevestu. Tabu je biela a farby jej podobné (smotanová, vanilková i veľmi jemné pastely), ale aj prílišná extravagancia. Ako mladá žena si môžete dovoliť krátke šaty s dĺžkou nad kolená, ale na mieste je aj róba. Odhalenými ramenami nič nepokazíte. Vhodné však bude sako alebo bolerko na zakrytie počas cirkevného obradu, prípadne pri presunoch vonku v menej priaznivom počasí. Hlboký výstrih už svadbe neprislúcha. Zvlášť obľúbené sú sýte farby všetkých odtieňov, ale aj kvetinové vzory. Mladistvo pôsobia volány, ktoré sú in už niekoľkú sezónu. Pristanú najmä štíhlejším dámam.

slávnostné a elegantné šaty pre družičku na svadbu

Svadobný hosť

Ak sa chystáte na svadbu ako bežný hosť, vaše možnosti sú neobmedzené. Tabu je jedine biela. Menej vhodné sú aj nohavice, ale nakoľko súčasné trendy prajú elegantným overalom a staro-novým kulotkám, vedľa nestúpite ani týmto výberom. Strih šiat prispôsobte svojmu vkusu a postave. September si už pýta viac uzemnené modely. Zatiaľ čo letu pristanú rozviate sukne a vzory, s jeseňou sa naladíme na jednofarebnosť a väčšiu formálnosť. Veľmi obľúbené sú puzdrové šaty a dlhé róby so splývavými sukňami. Súčasná móda však praje aj sukniam strednej dĺžky. Šaty kombinujte ideálne s listovou kabelkou a s lodičkami. Tiež nezabudnite na vrchné sako, bolerko alebo sveter, ktoré si už september svojim počasím pýta.

Na záver: Doplnky

Čo sa týka šperkov, stavte na striedmosť. Význam situácie nie je vhodné vyzdvihovať tým, že prídete ovešaná ako vianočný stromček. Platí pravidlo: jeden dominantný kúsok. Stavte napríklad na výrazný náhrdelník a ostatnými šperkmi ho už len nenápadne podčiarknite. Ak máte výrazne zdobené šaty, šperky voľte ešte striedmejšie. Pokojne môžete dominantný prvok vynechať.

Topánky by mali byť na elegantnom podpätku. V prípade, že vám chôdza a tanec vo vysokých lodičkách robí problém, stavte radšej na slávnostnejšie balerínky. Otvorená špička je prípustná, ale september jej už zvyčajne nepraje. To isté platí o sandálikoch.

Najvhodnejšia je malá listová, prípadne puzdrová kabelka. Vhodná je aj menšia kabelka na úzkom ramienku cez plece.